فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی زابل
سال دوم شماره 2 (پیاپی 3، تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/07/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شهین احمدی، اعظم کریم، زهره هاشمی، مسعود علی صوفی، سمیه ره دار* صفحات 55-63
    مقدمه

    داروها، در درمان بیماری های انسانی و دام پزشکی اهمیت ویژه ای دارند و ورود انواع مختلف آنتی بیوتیک ها به فاضلاب و همچنین پساب، به عنوان مهم ترین منابع ورود آنتی بیوتیک به محیط زیست شناخته شده اند. هدف از این مطالعه، بررسی اثربخشی پارامترهای مختلف بر حذف مترونیدازول توسط فرایند اکسیداسیون پیشرفته (H2O2/MgO) از محیط های آبی بود.

    شیوه ی مطالعه

     این مطالعه ی تجربی، در سیستم بسته انجام گرفت و تاثیر پارامترهایی مثل pH (11، 9، 7، 5، 3)، نسبت مولی H2O2/MgO (5 ،3، 1/5، 1)، غلظت اولیه ی مترونیدازول mg/L (80،60، 40، 20) و زمان واکنش (100، 80، 60، 40، 20) دقیقه بر روی راندمان حذف مترونیدازول توسط فرایند اکسیداسیون پیشرفته، مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

     نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که فرایند اکسیداسیون پیشرفته (H2O2/MgO) قادر به حذف 84/98 درصد مترونیدازول از محیط های آبی در pH بهینه برابر با 3، زمان واکنش 40 دقیقه، غلظت مترونیدازول 20 میلی گرم بر لیتر و نسبت مولی H2O2/MgO معادل 3 می باشد و حذف مترونیدازول از سنتیک درجه ی اول (0/958 = R2) پیروی می کند.

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که استفاده از فرایندهای تصفیه ی پیشرفته به صورت تلفیقی (نانو ذرات اکسید منیزیم در حضور پراکسید هیدروژن) می تواند کارآیی موثری در حذف مترونیدازول از محلول های آبی داشته باشد و بازده حذف توسط این روش با pH، غلظت مترونیدازول رابطه ی معکوس و با زمان تماس و نسبت مولی رابطه ی مستقیم دارد.

    کلیدواژگان: فرایند اکسیداسیون پیشرفته، مترونیدازول، پراکسیدهیدروژن، نانوذرات اکسید منیزیم
  • محدثه عبادی پور، عاطفه ابراهیم زاده، سمیه سامانی* صفحات 64-71
    مقدمه

    پدیده ی ریزگردها یا گرد و غبار، از مهم ترین بحران های محیطی در مناطق مجاور بیابان ها و نواحی خشک است. یکی از مشکلات زیست محیطی در مناطق شرق ایران، فعالیت توفان های گرد و غبار و ریزگردها در اتمسفر شهرها است. لذا هدف از این مطالعه، تعیین اثر ریزگردها بر میزان شیوع ناراحتی های تنفسی در بین دانش آموزان دختر دوره ی متوسطه ی دوم شهرستان زابل می باشد.

    شیوه مطالعه

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد که طی آن 300 نفر از دانش آموزان دختر دوره ی دوم متوسطه از بین 5 دبیرستان شهرستان زابل در سال تحصیلی 98-1397 به طور تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرسش نامه ی استاندارد ناراحتی های تنفسی (انجمن ریه ی آمریکا)، جمع آوری شد و آنالیز داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی، وارد نرم افزار SPSS نسخه ی 21 گردید.

    یافته ها

     میزان شیوع ناراحتی های تنفسی و علائم آلرژی دانش آموزان، در روزهای طوفانی بیشتر است (0/05 > p value) و همچنین بین پایه ی تحصیلی دانش آموزان و داشتن ناراحتی های تنفسی، احساس فشار در قفسه ی سینه و علائم آلرژی، ارتباط معنی داری از لحاظ آماری وجود دارد (0/05 < p value). به طوری که بیش ترین ناراحتی تنفسی در موارد ذکر شده مربوط به پایه ی 11 تحصیلی است، در ضمن بین معدل تحصیلی کمتر و داشتن ناراحتی های تنفسی از لحاظ آماری ارتباط معنی داری دیده شد (0/05 < p value).

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، اکثر دانش آموزان در روزهای طوفانی، دارای نارحتی های تنفسی بودند و اثر ریزگردها در دانش آموزان کاملا مشخص شده بود. ضمن ضرورت انجام اقدامات کنترلی ریزگردها در منطقه ی سیستان، غربال گری بیماری های تنفسی در میان دانش آموزان، باید در چارچوب برنامه ی سلامت دانش آموزان منطقه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ریزگردها، ناراحتی تنفسی، دانش آموزان دختر، سیستان
  • تکتم سادات طباطبایی، محمد طحان* صفحات 72-78
    زمینه و هدف

    اینترنت، یک فناوری قوی و چند رسانه ای بوده هاکثر نیازهای بنیادین بشر را تامین می کند، اما این فناوری می تواند تاثیراتی بر زندگی افراد داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش اعتیاد به اینترنت بر کیفیت زندگی دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی قاینات صورت گرفت.

    شیوه ی مطالعه

     روش پژوهش حاضر، از نوع مطالعات توصیفی- همبستگی بوده و جامعه ی آماری از کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قاینات در سال 97 که مشغول به تحصیل بوده اند تشکیل شده است. به منظور انتخاب گروه نمونه، از روش نمونه گیری در دسترس و برای ابزار پژوهش، از پرسش نامه ی اعتیاد به اینترنت یانگ و پرسش نامه ی کیفیت زندگی استفاده شد،. داده ها با استفاده از تحلیل همبستگی پیرسون با نرم افزار SPSS نسخه ی 18 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    اعتیاد به اینترنت، همبستگی منفی و معنی دار (0/05 > p value) با کیفیت زندگی دانشجویان دارد و همچنین کیفیت زندگی همبستگی مثبت معنی دار داشت (0/05 > p value).

    نتیجه گیری

     اینترنت، می تواند فرد را از زندگی روزمره دور کرده و بسیاری از تکالیف زندگی را با خطر مواجه سازد. لذا توصیه می گردد برنامه های آموزشی در جهت سوق دادن دانشجویان به سمت استفاده ی صحیح از اینترنت و سایت های علمی، برنامه ریزی شود. نتایج حاصله می تواند راهگشای مشاوران، روانشناسان و مسوولین مربوطه باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، کیفیت زندگی، دانشجویان پرستاری
  • محمدرضا شادان، امین الله جهانی، روح الله ده مرده، فهیمه خوشابی* صفحات 79-87
    مقدمه

    اختلالات ناشی از کمبود ید، یکی از مهم ترین اختلالات اپیدمیک در دنیا می باشد. به عنوان یک مشکل عمده ی بهداشتی خصوصا در کودکانی که در مناطق دارای کمبود ید زندگی می کنند، گواتر است. در دو دهه ی گذشته، حذف اختلالات ناشی از کمبود ید، به عنوان بخشی از استراتژی های ملی تغذیه ای شناخته شده بود. هدف از مطالعه ی حاضر، تعیین ید ادراری دانش آموزان مدارس ابتدایی و تعیین ارتباط آن با مواد مغذی دریافتی آن ها بود.

    شیوه مطالعه

     در یک مطالعه ی مقطعی، تعداد 240 دانش آموز از هر دو جنس، در گروه سنی 8 تا 10 ساله از مناطق شهری و روستایی شهرستان زابل به صورت تصادفی و به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. ادرار شرکت کنندگان، جمع آوری و سپس ید ادراری توسط روش هضمی تعیین شد. اطلاعات درباره ی مواد مغذی دریافتی توسط روش 24 ساعت یادآمد خوراک و پرسش نامه ی بسامد خوراک جمع آوری شد. اطلاعات توسط نرم افزار SPSS نسخه ی 19 آنالیز گردید. سطح معنی داری (0/05 > p value) در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    از بین 240 شرکت کننده در این پژوهش، نتایج بررسی نشان داد که 41/7 درصد آن ها پسر و 58/3 درصد آن ها دختر بودند. میانه و میانگین ید دریافتی به ترتیب 21/28 ± 104 و 21/28 ± 108/13 بود و میانه 7/95 ± 10/55 و میانگین ید دفعی ادراری 29/12 ± 7/95 میکروگرم در دسی لیتر بود. تجزیه و تحلیل پرسش نامه ی FFQ نشان داد، میانگین انرژی دریافتی روزانه 2292/58 کیلو کالری و میانگین کربوهیدرات و پروتئین دریافتی روزانه به ترتیب 150/42 و 48/59 گرم بودند.

    نتیجه گیری

     آنالیز یافته ها، ارتباط معنی داری را بین غلظت ید ادراری با ید دریافتی نشان داد (0/05 > p value)، اما ارتباط بین غلظت ید ادراری با سایر مواد مغذی، معنی دار نبود (0/05 < p value). همچنین آنالیز آماری نشان داد که اختلاف معنی داری بین میانه ید ادراری در مناطق شهری و روستایی (0/71 = p value) و دختر و پسر (0/43 = p value) مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: ید ادراری، دانش آموزان دبستانی، مواد مغذی دریافتی
  • فائزه سنجرانی، مهدی حقیقی، لاله شهرکی، سمیه باقری، معصومه جنگی* صفحات 88-94
    مقدمه

    اخلاق حرفه ای، نوعی تعهد اخلاقی و وجدان کاری نسبت به هر نوع وظیفه و مسوولیت است که در محیط های آموزشی به شکل آشکار و نا آشکار در عملکرد دانشجویان القا می شود. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان رعایت اخلاق حرفه ای در آموزش بالینی، از دیدگاه اساتید بالینی و دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زابل طراحی و انجام شد.

    شیوه ی مطالعه

     در این پژوهش، از روش نمونه گیری تصادفی ساده با توزیع متناسب در بین دانشجویان بالینی استفاده شد. از تعداد 205 نفر دانشجو و اساتید بالینی، به صورت سرشماری، تعداد 60 نفر وارد پژوهش شدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه ی اخلاق حرفه ای ابوالقاسم زاده در سال 1393بود. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه ی 19 و با استفاده از شاخص های فراوانی، میانگین و انحراف معیار تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج پژوهش، حاکی از اهمیت رعایت اخلاق حرفه ای در آموزش می باشد، به طوری که 60/51 درصد از اساتید بالینی و 51/63 درصد از دانشجویان با این مساله موافق بودند. در این پژوهش مولفه ی فداکاری با 73/3 درصد از دیدگاه اساتید و مولفه ی رعایت هنجارهای اجتماعی با 62/9 درصد از دیدگاه دانشجویان، دارای بیش ترین میزان رعایت توسط اعضای هیات علمی بالینی بود. مولفه ی همدردی با 44/4 درصد از دیدگاه اساتید و مولفه ی احترام به دیگران با 53/2 درصد از دیدگاه دانشجویان، دارای کم ترین میزان رعایت، توسط اعضای هیات علمی بالینی ارزیابی شد. آزمون های آماری نشان داد که میزان رعایت تمامی مولفه های اخلاق حرفه ای در این پژوهش توسط اعضای هیات علمی بالینی، در حد قوی ارزیابی شده است.

    نتیجه گیری

    میزان رعایت بعضی از مولفه های اخلاق حرفه ای در سطح نسبتا پایینی می باشد. لذا پیشنهاد می شود مسوولان مربوطه با برگزاری کارگاه های آموزشی برای دانشجویان بالینی برای ارتقای هرچه بیشتر اخلاق حرفه ای تلاش کنند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، آموزش بالینی، اساتید بالینی
  • فهیمه خوشابی، فرزانه مهردادی، محمدرضا شادان* صفحات 95-100
    مقدمه

    به طور کلی اعتقاد بر این است که در دوران بارداری، داشتن یک رژیم غذایی متعادل و مناسب برای اطمینان از مصرف انرژی کافی برای رشد جنین بدون این که آسیبی به بافت های مادر برسد، لازم است تا مادر بتواند سلامت خود و جنین را حفظ کند. زنی که قبل از بارداری به خوبی تغذیه شده است، دوران بارداری خود را با ذخیره ی مواد مغذی آغاز می کند، نیازهای جنین را می تواند بدون تاثیر بر سلامتی اش برآورده سازد. هدف از مطالعه ی حاضر، ارزیابی آگاهی، نگرش و عملکرد مادران باردار درباره ی مصرف مکمل ها در دوران بارداری بود.

    شیوه ی مطالعه

     پژوهش حاضر یک مطالعه ی توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی بود که در سال 1395 انجام شد. تعداد 280 زن باردار که به روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی، از بین کسانی که به مراکز بهداشتی و درمانی شهر زابل مراجعه نموده بودند، انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه ی چهار بخشی جمع آوری شد.

    یافته ها

     میانگین سنی زنان باردار 5/6 ± 26/1 سال بود. آگاهی، نگرش و عملکرد زنان باردار در مورد مصرف مکمل در سطح متوسط به ترتیب (82/3، 88/8 و 83/8 درصد) بود. تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین آگاهی و نگرش زنان باردار در مورد مصرف مکمل ها در دوره های بارداری، رابطه ی آماری معنی داری وجود دارد (0/05 > p value).

    نتیجه گیری

    یافته های نشان دادند که آگاهی، نگرش و عملکرد زنان باردار، در سطح متوسط بوده است. بنابراین در دوران بارداری نیاز به آموزش در مورد آگاهی و عملکرد در مورد استفاده از مکمل ها وجود دارد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، دوران بارداری
|
  • Somayeh Rahdar*, Shahin Ahmadi, Azam Karim, Zohre Hashemi, Masood Alisofi Pages 55-63
    Background

    Medications are of special importance in the treatment of human and veterinary diseases and the introduction of various types of antibiotics into sewage as well as wastewater has been known as the most important source of antibiotic entry into the environment. The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of various parameters on the removal of metronidazole by the advanced oxidation process (H2O2 / MgO) from aqueous media.

    Methods

    This experimental study was carried out in a closed system and the effects of parameters such as pH (11, 9, 7, 5, 3), molar ratios of H2O2 / MgO (5, 3, 1.5, 1), initial concentration of metronidazole mg / L (80, 60, 40, 20), and reaction time (100, 80, 60, 40, 20 minutes) were investigated on the efficiency of metronidazole removal by advanced oxidation process.

    Results

    The results of this study indicated that the advanced oxidation process (H2O2 / MgO) could remove 84.98% of metronidazole from aqueous media at an optimum pH of 3, a reaction time of 40 minutes, a metronidazole concentration of 20 mg per liter, and a molar ratio of H2O2 / MgO equivalent to 3, while the removal of metronidazole followed first-order kinetics (R2 = 0.958).

    Conclusion

    The results have shown that the use of advanced refining processes in combination (magnesium oxide nanoparticles in the presence of hydrogen peroxide) can be effective in the removal of metronidazole from aqueous solutions, and the efficiency of removal by this method is inversely correlated with pH and metronidazole concentration, while it shows a direct relationship with exposure time and molar ratio.

    Keywords: Advanced oxidation process, Metronidazole, Hydrogen peroxide, MgO NPs
  • Somayeh Samani*, Mohadeseh Ebadipour, Atefeh Ebrahimzadeh Pages 64-71
    Background

    Dust deposition phenomenon is one of the most important environmental crisis in places close to desert or dry areas. One of the environmental issues in the eastern regions of Iran is the activity of dust storms and aerosols in the atmosphere of cities. Therefore, this study aims to determine the effects of dust on the prevalence of respiratory diseases among the second-grade high school female students in Zabol City.

    Methods

    In this descriptive-analytic research, 300 female students of the second grade of 5 high schools in the Zabol city were selected randomly in the academic year of 2018-19. Data is collected through demographic and standard respiratory diseases questionnaire and inserted intoSPSS21 software and analyzed via descriptive-analytical statistics.

    Results

    The results revealed that the prevalence of respiratory diseases and allergy symptoms are higher on stormy daysamong the students (p value < 0.05). Besides, there is a statistically significant correlation between the students' educational level, the presence of respiratory diseases, the Chest pressure and allergy symptoms
    (p value < 0.05). The most common respiratory diseases in the mentioned cases are related to year eleven. Moreover, there is a significant relationship between lower grade (or Less GPA) and respiratory distress (p value > 0.05).

    Conclusion

    Due to the results of this study, most of the students have breathing difficulties on stormy days and the effects of dust were quite clear on them. In addition to the necessity of remedial actions of dust control in the Sistan province, screening and monitoring breathing difficulties among students should be considered in their health control schedule.

    Keywords: Dusts, Respiratory diseases, Female students, Sistan
  • Taktom Sadat Tabatabai, Mohammad Tahan* Pages 72-78
    Background

    The Internet is a strong and multimedia technology that meets the most basic needs of human beings; however, this new technology can have great negative effects on people's lives. The purpose of this study was to investigate the role of Internet addiction on the quality of life of nursing students in Islamic Azad University of Ghaenat.

    Methods

    This study was a descriptive-correlational study. The statistical population consisted of all undergraduate students at the Islamic Azad University of Ghaenat Branch in the academic year of 2018. In order to select the sample group, available sampling method was used and the Yang Internet addiction inventory questionnaire was used for data analysis. The data were analyzed using Pearson correlation analysis with spss-18 software.

    Results

    The results showed a significant negative correlation between internet addiction (p value < 0.05) and quality of life of students, as well as positive correlation between quality of life (p value < 0.05).

    Conclusion

    The Internet can relieve a person from everyday life and endangers many of life's homework. Therefore, it is recommended that educational programs be designed to push students towards the proper use of the Internet and scientific sites. The results can be solved by counselors, Psychologists and relevant authorities.

    Keywords: Internet addiction, Quality of life, Nursing students.Article Details
  • Mohammad Reza Shadan, Aminallah Jahani, Ruholallah Dahmardeh, Fahimeh Khoushabi* Pages 79-87
    Background

    Iodine deficiency disorders (IDD) are the most important epidemic disorders in the world. Goiter is a major public health problem for population living with iodine deficient environments, particularly for young children. In the last two decades, the elimination of IDD has been considered as an integral part of many national nutrition strategies. The aim of current research was to determine urine iodine in elementary students and its relationship with their nutrients intake.

    Methods

    In a cross sectional study 240 students of both genders, aged from
    8-10 years were selected from urban and rural area of Zabol city, through cluster random sampling methods. Urine of participants collected and then their urine iodine were determined by digestion methods. Information about nutrients intake gathering by 24 recall method and FFQ questionnaire. Data analyzed by SPSS 19.
    P value < 0.05 was considered to be statistically significant.

    Results

    Out of 240 participants registered in current research 41.7% of them were male and 58.3% were female. The median and mean iodine intake were 104µg and 108.13 ± 21.28 µg respectively. The median and mean of urinary iodine were 10.5 and 13.29 ± 6.95 µg/dl respectively. Mean daily intake of energy, carbohydrate and protein were 2292.58 Kcal, 150.42 and 48.59 gr respectively.

    Conclusion

    Data analysis showed a significant relationship between urinary iodine concentration and iodine intake (p value < 0.05). Statistical analysis also showed that there was no significant difference between urinary iodine in urban and rural areas (p value = 0.71) and their gender (p value = 0.43).
    Urine iodine, Elementary students, Nutrients intake

  • Faezeh Sanjarani, Mehdi Haghighi, Somayeh Bagheri, Laleh Shahraki, Masoumeh Jangizahi* Pages 88-94
    Background

    Professional ethics is a kind of ethical commitment and conscientiousness towards any kind of duty and responsibility. Professional ethics in the educational environment is explicitly and explicitly induced in students' performance. Clinical education was designed and conducted from the perspective of clinical professors and students of Zabol University of Medical Sciences.

    Methods

    In this study, simple random sampling with proportional distribution among clinical students was used and 205 students and clinical professors were surveyed in a census of 60 people. Data gathering tool was Abolghasemzadeh Professional Ethics Questionnaire (2014) Data were analyzed by SPSS software version 19 using frequency, mean and standard deviation indices.

    Results

    The findings of this study indicate the importance of professional ethics in education, with 60.51% of clinical professors and 51.63% of students agreeing with this issue. In this study, the component of self-sacrifice (73.3%) was observed by professors and the component of observance of social norms (62.9%) was the most observed by clinical faculty members. The empathy component (44.4%) and the respect for others (53.2%) were the least evaluated by clinical faculty members. Statistical tests showed that adherence to all components of professional ethics was strongly evaluated by clinical faculty members.

    Conclusion

    Adherence to some of the components of professional ethics at a relatively low level Leda recommends that relevant authorities conduct workshops for clinical professors to further promote professional ethics.

    Keywords: Professional ethics, Clinical education, Clinical professors
  • Fahimeh Khoushabi, Farzaneh Mehrdadi, Mohammad Reza Shadan* Pages 95-100
    Background

    It is believed that during pregnancy, it is necessary to have a proper balanced diet to ensure sufficient energy intake for adequate growth of fetus without drawing on mother’s own tissues to maintain her pregnancy. A woman who has been well nourished before conception, begins her pregnancy with reserve of nutrients, so that the needs of fetus can be met without affecting her health. The aim of the study was to assess the knowledge, attitude, and practice of pregnant regarding intake of supplements during pregnancy periods in 2016.

    Methods

    The current research was an analytical and descriptive study. This cross-sectional study was carried out in 2016. The subjects were 280 pregnant women that selected via random cluster sampling method, among whom referred to the health care centers in Zabol city. Data collected using a questionnaire including four parts.

    Results

    The mean age of pregnant women was 26.1 ± 5.6 years. The knowledge, attitude and practice of pregnant women regarding use of supplement were in medium level (82.3%, 88.8%, and 83.8% respectively). Analysis of data showed a significant relationship between knowledge and attitude of pregnant women about using of supplements during pregnancy periods (p value < 0.05).

    Conclusion

    Finding showed the knowledge, attitude and practice of pregnant women were in medium levels. However, there is an urgent need to educate and practice about using supplements during pregnancy periods.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Pregnancy periods